Σκοπός
Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η μεταπτυχιακή ακαδημαϊκή εκπαίδευση και η παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού στο πεδίο της εφαρμοσμένης φυσιολογίας του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνικών υποστήριξης της καρδιάς και των πνευμόνων.
Το υπόβαθρο των γνώσεων που παρέχονται με τη θεωρητική διδασκαλία σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο πεδίο των ενδιαφερόντων του, καθιστά το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε ιατρούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για ειδίκευση στην καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, καρδιολογία, πνευμονολογία, αναισθησιολογία, εντατικολογία, καθώς και σε άλλες συναφείς ειδικότητες. Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Ειδικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας από το Υπουργείο Υγείας και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό (European Board of Cardiovascular Perfusion).
Αντικείμενο Σπουδών
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές - Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας» διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. και αποτελεί ένα πρωτοποριακό διεπιστημονικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που παρέχει υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στην εφαρμοσμένη φυσιολογία του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Μελετά την εφαρμογή της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων. Παράλληλα, προάγει τη γνώση και την ανάπτυξη της έρευνας στο αντικείμενο της εξωσωματικής κυκλοφορίας και της τεχνολογίας των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Παρέχονται δύο κατευθύνσεις:
α) η κατεύθυνση της προηγμένης καρδιοπνευμονικής υποστήριξης αφορά στην εφαρμογή της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας στην υποστήριξη του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος καθώς και στην αντιμετώπιση των καρδιακών και αναπνευστικών παθήσεων.
Β) η κατεύθυνση της εξωσωματικής κυκλοφορίας αφορά στην προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στο αντικείμενο της εξωσωματικής κυκλοφορίας και της τεχνολογίας των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών. Ανάλογα με την κατεύθυνση επιλέγεται: α) πρακτική άσκηση στην προηγμένη καρδιακή και αναπνευστική υποστήριξη σε Πανεπιστημιακές Κλινικές που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα, β) πρακτική άσκηση στις τεχνικές εξωσωματικής κυκλοφορίας η οποία περιλαμβάνει παρακολούθηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με εξωσωματική κυκλοφορία, οι οποίες καταχωρούνται για κάθε φοιτητή σε ειδική βάση δεδομένων (logbook).
Το Π.Μ.Σ. «Προηγμένες Καρδιοπνευμονικές Εφαρμογές - Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας» δίνει τη δυνατότητα στους/στις αποφοίτους να προχωρήσουν στην απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του/της Ειδικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Β΄ 4972/2018). Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο πρόγραμμα από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία (European Board of Cardiovascular Perfusion).